Duitse druif voor witte wijn. Dit ras, een mutatie van de traminer, met zijn rossige schil wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met de weelderige wijn uit de Elzas. Daar spelt men zijn naam als gewurztraminer, zonder umlaut. Gewürztraminer is gemakkelijk herkenbaar aan zijn uitgesproken, exotische aroma’s van rozen, lychee en kruidnagel. In de Elzas oogst men de druif meestal laat, zodat hij een optimale aromatische expressie heeft, veel suikers en een zeer lage zuurgraad. De wijnen hebben in de regel veel body en bevatten meestal restsuiker.
Gewürztraminer mag dan geen Italiaanse druif zijn, in Alto Adigo is het een echte specialiteit. Dat komt omdat Alto Adige (Süd-Tirol in het Duits) het perfecte klimaat heeft voor de teelt van aromatische witte druiven.
Franse witte wijn met een intens aroma van perzik, honing en bloemen. De volle, zachte en mildzoete smaak past uitstekend bij pikante gerechten of pittige kaas, zoals munster.
Geurige, droge witte wijn uit Frankrijk, met het aroma van rozen en rijp geel fruit. Dankzij zijn kracht goed te combineren met paté, klassieke aspergegerechten of gepocheerde vis.